söndag 6 december 2009

Slutblogg

Slutblogg

Svenskhet.

I början av caset hade jag en ganska begränsad bild av vad svenskhet var. Jag utgick mycket från mina egna tankar som var färgade av mina erfarenheter. Jag visste inte så mycket om nationalism och den konflikt som det ordet skapar. Jag skrev bland annat om svensk midsommar och vårt supande.

Svenskheten som jag ser den har ju influerats mycket av andra länder. Mat är ett bra exempel. När pizzan blev populär i Sverige på 60- och 70-talet öppnades massor av pizzerior. Idag finns det sådana i varje liten håla i Sverige. Pizza kan med all rätt räknas som svensk husmanskost.
En liknande utveckling har skett med thaimaten, och sushin, som har blivit jättepopulärt. För att inte tala om hamburgarna!

Svenskhetens historia är lång. Jan Guillou beskriver nationen Sveriges födelse i sina böcker (och filmer) om Arn. Intressant i hans historieskildring är att Arn får all sin kunskap av Tempelriddarna, som ju var en europeisk riddarorden. Inte mycket svenskt där inte! Men oavsett vad man tror om det, så föddes Sverige då, någon gång på 1200-talet, under Folkungatiden.

Många traditioner som vi tycker är typiskt svenska, har sina rötter från tiden vi inte var kristna, såsom valborg och midsommar. Men Lucia, som är så svenskt, var ju ett italienskt helgon!
Svenskheten har även präglats av att vi inte varit med i något krig sedan freden med Ryssland 1809. Detta gör att vår nationalism är mindre än de länder som fått kämpa för sin frihet. Kring sekelskiftet var de nationella strömmarna som starkast. Då fanns det en byggnadsstil som kallades för nationalromantiken, när man byggde i gammal nordisk stil, inspirerat av vikingatiden.

Med den ökade invandringen under 60-talet och framåt har en ny nationalism fötts, där många tycker att det typiskt svenska riskerar att tappas bort. Det är sådant som invandrarfientliga grupper bland annat spelar på. Men det som är typiskt svenskt en tid, förändras ju, i takt med att vi influeras just av andra länder och folk. (Se ovan).
Klädstilar är ett bra exempel. Skulle vi ha behållit vårt eget mode skulle vi fortfarande gå klädda i töntiga kläder och inte se kloka ut!
För att inte tala om maten! Pölsa, kroppkakor, ris à la Malta, dopp i grytan, vad är det jämfört med ovan nämna rätter!
Samhället utvecklas hela tiden, och det som anses vara svenskt under en tid, är inte det under en annan.

Problem och möjligheter med svenskheten.

När främlingsfientliga grupper får ensamrätt på begreppet svenskhet, då är det farligt. Svenska flaggan, Karl den tolfte, är ikoner som man knappt törs säga att man tycker om med risk att folk tror att man är rasist. Karl den tolftes dödsdag inträffade den 30 november, förra lördagen. Då var jag på stan av en slump, och jag har aldrig sett så många poliser i stan! Bara på grund av att alla idioter till nazister var där för att fira hans dödsdag. Som om han skulle ha velat det! Karl den tolfte som nästan aldrig var i Sverige, och som var bästa kompis med turkarna! (Efter förlusten vid slaget vid Poltava bodde han 6 år i det dåvarande Osmanska riket, källa Bra böckers lexikon).

Visst är det bra med svenskhet, man ska vara stolt över att vara svensk, men bara till en viss gräns. Det får inte vara så att bara för att man gillar sitt land, måste man inte tycka illa om alla andra som inte är svenskar. Det är som att en del tror att man är ett fans till ett fotbollslag och att Sverige förlorar om man inte hatar de andra. Det är ingen match som pågår. Det har vi lärt oss i caset. Sverige är en del av en global värld. Och om vi inte accepterar det är vi illa ute!

Framtidens svenskhet

Jag tror absolut inte att svenskheten 2100 ser likadan ut. Jag tror knappt att den finns. (Efter att ha sett filmen 2012, så är väl alla döda…). Nej, skämt åsido, Sverige finns väl kvar, men som en del av Europas förenta stater (EU), eller kanske lika troligt, som en del av ett enda stort Världen.

Om nittio år kommer mina barnbarnsbarn att tycka att vi var töntiga som diskuterade detta. De kommer att tycka att det var inskränkt och rent av idiotiskt att prata om att Sverige skulle vara så speciellt. (När man med svenskhet menar att vi slår oss för bröstet och tycker att vi är bäst).

Nationalismen kommer att ha dött ut. Trenden finns där redan, och med det globala samhällets födelse så går det inte att stoppa. Världen är inte en tävling mellan nationer, den är ett samarbete. Bara så kan vi överleva.

Om det finns någon svenskhet kvar då, så är det inte samma som idag. Det är bara att titta bakåt för att förstå detta. Nittio år tillbaka, var svenskhet att bygga hus i vikingastil, läsa böcker om vikingar och stormaktsriket Sverige. Så är det inte idag.

Och hurra för det!

Manifest

Mitt politiska manifest

Vi lever i 2000-talet. Mitt i en av dom värsta lågkonjunkturerna i modern tid. Samhället står inför stora påfrestningar och utmaningar. Klimathotet ligger som ett mörkt oväder över oss. Bolånekrisen i USA som har skapat den djupa lågkonjunktur vi har i världen visar att vi lever i en global ekonomi. När ett land som USA drabbas så påverkar det även dom andra länderna i världen. Många arbeten försvinner när företag som Volvo och Ericsson flyttar fabriker från Sverige till låglöneländer som Kina och Indien. Vi lever även i en tid av religiösa motsättningar där olika religioner krockar med varandra. Sen sedan den 11 september 2001 så lever världen under hotet från nya terrordåd. Kristna och muslimska fundamentalister hetsar varandra.

Allt hänger ihop.

Det globala samhället är här. Internet fungerar som ett kommunikations klister i världen. Nyheter når ut till alla på ett ögonblick. Genom en tryckning på tangentbordet kan man nu ut till hela världen. Till och med Terroristerna har egna hemsidor!
Inom EU har vi fria rörelse av kapital och varor och arbetskraft . Det innebär att människor söker sig dit jobben finns eller där de på något annat sätt kan skapa en bättre framtid. Även pengarna söker sig dit de får bäst avkastning. Det innebär att om ett land har för höga skatter, höga räntor, höga avgifter, dåligt klimat för investeringar, etc, så flyr folk och pengar därifrån. Detta gäller även för dom länderna som inte är med i EU.

Allt hänger ihop.

Därför menar jag att all politik ska sträva mot:

1. Att skapa globala lösningar
2. Att skapa attraktivt klimat för kapital varor och arbetskraft

Globala lösningar för miljön innebär att världens länder måste enas om gemensamma målsättningar för att sänka utsläppen av koldioxid och andra gifter. Mötet i Köpenhamn är ett bra exempel på hur misslyckat det är när staterna sätter sina egna intressen före det globala. Jorden går under medan politikerna bråkar om vem som ska göra vad!
Ett bra exempel på hur global politik fungerar bra är hur man har hanterat finanskrisen. Här har alla hjälpts åt genom att stimulera de egna ekonomierna med räntesänkningar och stimulanspaket. Krisen skulle sannolikt ha varit mycket värre om detta inte skulle ha skett.

Arbetet för demokrati i världen måste fortsätta. Det är känt att där demokrati lyser med sin frånvaro, där står ländernas utveckling stilla. Bra exempel är Sydkorea, Kuba, och många stater i Afrika. Utan demokrati sker ingen omvandling och därmed ingen ekonomisk utveckling. Utan ekonomisk utveckling kan inte man inte satsa på utbildning. I sådana länder saknas ofta yttrandefrihet och religionsfrihet. Detta kan skapa grogrund för terrorism. Det är känt att varken krig eller terrorism har uppstått i demokratier.

Vi lever i en global värld men också i allra högsta grad en konkurrensutsatt värld. Politiken måste vara lite egennyttig. Sverige måste attrahera utbildade människor och kapital. Det viktigaste vi kan göra är att skapa så många jobb som möjligt. Folk som har jobb slipper leva på bidrag. Jobb skapas av investeringar i utbildning och i företag. Satsar vi på detta skapar vi arbeten.

Det måste även skapas fler företag. I dag är det både svårt och dyrt att skapa ett företag. Skatterna är alldeles för höga! Sänk skatterna på företagen så pengarna kan användas för att utveckla dem. Skatten på arbete måste också sänkas. Det måste löna sig att arbeta. Utbildning måste löna sig. Marks och Engels skrev att arbetarna skulle föra samhällsutvecklingen framåt. I det moderna samhället är det utbildningen som för samhället framåt. ”Kunskap är makt” sa den brittiska filosofen Francis Bacon. Kunskap är utveckling menar jag.
Det sociala välfärdssystemet vi lever i är för kravlöst. Vi ställer för låga krav på dom som inte har något arbete och inte heller vill utbilda sig. För att få bidrag måste man prestera något antingen utbilda sig eller gå ut och praktisera. Invandringspolitiken är en katastrof. Vi tar emot invandrare utan att bry oss om dom. För att dom ska kunna leva i Sverige måste vi hjälpa dom att först och främst lära sig svenska. Detta bör vara ett krav för att få stanna här. Utan svenskakunskaper inget jobb.

fredag 4 december 2009

Facebook grupp

Vi skapade en facebook grupp som hete Vi som säger vad vi tycker! syftet med den gruppen var såklart att så många folk skulle gå med och att man ska få säga vad man tycker om olika saker. Vi lyckades få runt 300medlemar vi kom på 3sista plats vilket inte var så lyckat. Dom som van var STOPA VÅLDTÄKTERNA den fick mest medlemar av alla och van hela tävlingen.